diumenge, 22 de novembre del 2009

22 Novembre. Partida al Caylus

Per fi!!
Despres de 26 mesos finalment hem retrovat el Caylus. A costat, però al final ahir ens vam decidir, i es que tenim forces jocs molt avandonats i aquest era un d'ells.

Resum del joc
Es sobre l'any 1289, on el rei de frança vol contruir un castell. Treballadors d'arreu arriben al poble Caylus per realitzar la construccio. Com que es necessita molta gent i recursos, el poble s'ha d'anar expendint i creixent a mesura que el castell va sent construit. Els mecanismes de joc son senzills. En ordre de torn, cada jugador posa un treballador a un edifici, o al castell, fins que tothom ha passat. Despres es recullen els treballadors, s'activen els edificis, i es construeix castell. El millor constructor aconseguiex favor reial, i seguim cap a una altre ronda. Hi ha 3 fases de puntuacio. Quan es fa la tercera s'acaba el joc. Qui te mes punts de victoria, mes prestigi, guanya la partida.

Pel que fa al joc es realment un eurogame heavy. Es un joc on has de gestionar recursos per construir, pero tambe diners per poder colocar treballadors. La complexitat recau en que has de calcular molt be els recursos i diners que conseguiras en cada ronda per no fallar i quedar-te sense algo que realment necessitis a l'hora de construir o puntuar. A part has de combinar aquests calculs amb la varietat de favors reals existent. Les ultimes rondes de la partida poden ser realment denses.
Sobre la partida:

Va durat 160 minuts que es lo normal pel joc. Va estar força igualada fins el ultim terç on em vaig distanciar al construir l'edifici mes gran que hi ha, el de 25 punts.Per mi la clau van ser 2 coses. La primea es que al inici de la tercera puntuacio, em vaig posar en la casella on et deixa colocar treballadors a cost 1 denario sempre, i ningu me'n va fer fora. Cap al final de la partida es molt important estar aqui doncs hi ha molts edificis bons on anar, i a cost 1 fa que posis molts treballadors. La segona clau es que, tambe a l'inici de la tercera puntuacio em vaig posar el primer de tirar, per tant em va ser posible tenir or i molt recursos. Nomes les 2 ultimes rondes em van treure d'aquest lloc. Es va veure clar que al joc ja i sabem jugar força be doncs tant l'Oscar, com la Monica, com jo vam poder construir edificis blaus, (l'Anna no degut a un complot que va haver-hi). Destacar que es molt important tenir edificis verds quan comença la tercera puntuacio, doncs es on comença a haver-hi or i aixi es poden fer els edificis blaus de prestigi. Al final: Anna64 , Monica 69, Oscar 79, Gerard 91
Anecdota:
La anecdota va ser quan el Oscar i la Monica van unir forces per moure el proboste i fastidiar una bona jugada de l'Anna. Fins aquell moment l'Anna anava força be, pero això la va ensorrar. Espero que no s'hagi enfadat.










A favor:
Si t'agraden els eurogames heavys aquest es el teu joc. No hi ha cap mena d'atzar. El millor, o el que està mes atent, guanya. El down time es baix (menys al final) i el mecanismes del joc i les instrucions son senzilles, amb el que jugar-hi es facil. Ara bé, jugar-hi bé no ho es pas. La partida va durar 160 minuts i no es fa llarga. Si l'Alta Tension o El Puerto Rico se't fan curts, amb poca gestio de recursos, aquest es el teu joc.
En contre:
El problema recau en la complexitat. Es un joc abstactre on mous cubs per lograr punts. Els cubs, encare que siguin menjar, fusta, perdra....mai penses en això, sino en cubs. L'unic que si que sembla que sigui un recurs es l'or. Aquesta complexitat fa que et passi les 2 hores i mitja del joc concentrat i parlant poc amb l'entorn. No es escacs pero si assembla. Aixo es el que no m'agrada. Per exemple, a un Alta Tension hi ha la fase de subasta on et piques i t'endeutes, al Grande surt la carta Revolution, complot,... i et fas un fart de riure, al Rail Road Tycoon et piques per una conexio i t'endeutes a base d'accions, al Catan negocies amb els altres per recursos, a l'Agricola et menges les ovelles, tens fills, mendigues......Tot aixo fa que aquests jocs tinguin una part divertida, de pique, d'interaccio amb els atres, de riure, que el Caylus no te. El caylus es un joc que el definiria con Eurogame heavy i serio.
Puntuacio:
Es un gran joc pero no el millor. Massa serio. Li poso un 9
Proxima partida
Seguiria recuperant joc avandonats, per exemple Mare Nostrum amb el canvi per 4 jugadors. I si no, un Through the Ages.

dimecres, 18 de novembre del 2009

Partida Le Havre a l'Urpi

Divendres el Gerard i jo vam anar a l’Urpi a trobar-nos amb la gent de l’associació Tonelada Mètrica. Com cada 15 dies, vam rebre la convocatòria i veient els jocs que portarien aquesta vegada (Le Havre), ens vam animar a assistir-hi.

El lloc està molt bé, tenen un acord amb l’Urpi per utilitzar el pis de dalt on hi ha tot de taules que van de perles per fer partides.

Quan vam arribar hi havia 4 persones fent un Opera, el Genís estava lliure i vam decidir fer una partida al Le Havre. Abans de començar se’ns van unir dos jugadors més, el Bernat i l’Anna.


El Le Havre l’ha fet el mateix dissenyador que ha fet l’Agricola, l’Uwe Rosenberg (ja té mèrit fer dos jocs i que estiguin a les posicions 1 i 6 respectivament de la BGG). És bastant.... no.... molt més dens que l’Agricola. En comptes dels 7 o 8 tipus de producte de l’Agricola (blat, vegetals, ovelles.....) al Le Havre en tens 8 en estat bàsic i 8 en estat processat, és a dir: 16.

Té similituds amb el Caylus, com per exemple que un jugador compra edificis i els altres els poden utilitzar donant certs bonus al seu propietari.

Altres punts interessants del joc:
Els edificis, que són la gràcia del joc: N’hi ha la tira i donen recursos, els transformen, serveixen per crear altres edificis/vaixells, per aconseguir diners, etc.
Que un torn tingui 7 rondes. Així, sigui quin sigui el nombre de jugadors, hi haurà jugadors que faran més rondes que altres en un torn.
Cada partida és diferent. Els edificis es barregen en tres piles i s’ordenen. Apareixen alguns edificis especials, i els recursos disponibles en les 7 rondes també és aleatori.

Vam jugar 5 a la versió extesa del joc. Vam començar a les 22:15 aproximadament i a les 1:15 vam plegar ja que veiem que no acabaríem. Anàvem pel torn 18 de 20. Crec que per 4 jugadors serà millor i més ràpid que amb 5. Per exemple, sent 5 jugadors cada torn només 2 persones fan 2 rondes i els altres 3 una ronda, en canvi sent 4 jugadors, només 1 fará una ronda cada torn i la resta 2 rondes.

La gràcia del joc està en anar comprant, construint i utilitzant edificis, adquirint recursos, fer vaixells, i cada 7 rondes (no torns), fer una “collita” similar a la que es fa a l’Agricola. Després de 20 torns (per 5 jugadors), qui té més punts de victòria guanya.

A mi en particular el joc em va encantar. Tot i no haver acabat la partida, ja l’he puntuat directament amb un 10 a l’espera de la següent partida (ara mateix només el Le Havre i el Railroad Tycoon tenen un 10).

És millor el Le Havre que l’Agricola perquè:

  • Hi ha molta interacció entre els jugadors a diferencia de l’Agricola que és com un solitari
  • Hi ha més varietat. Molts edificis, el doble de recursos (comptant la part processada), torns assimètrics
L’Agricola és millor perquè:
  • Tens la sensació de construir la teva granja. En el Le Havre en canvi compres edificis, però només són cartes i no unes valles, vaques, etc. Els components són millors els de l’Agricola


dimarts, 10 de novembre del 2009

7 Novembre. 2009 Jornada doble.

Hola Amics,

Aquest dissabte vam tornar-hi....el dissabte passat vam tenir uns impediments i jo ja tenia mono. El millor de tot no va ser la partida en si , sino que per primer cop vam fer 2 partides....us explico: amb els 4 anys que fa que quedem, gairebe sempre hem jugat a un sol joc, tipic eurogame de entre 90 i 180 minuts. Això acaba sobre les 00:30, i despres fins a les 01:30 petem la xerrada. Desde d'aquet estiu però, amb la compra del Dominion, al ser un "filler" i ser molt bo, hem començat a acostumar a les nenes a que aixi que acaba el joc "llarg", fer 1 o 2 Dominions. Al final ,entre pitos i flautes, tardes igual que en fer un joc dels "llargs". Per tant doncs, el dissabte aquests, un cop va acabar el Puerto Rico vam anar a muntar un dominion, pero l'Anna no en tenia ganes i ho vam canviar per un Grande. Així doncs vam fer 1 Puerto Rico , seguit de 1 Grande...cosa inimaginable fa un mesos.

Sobre el Puerto Rico:

La partida va ser com sempre bona. Per algo el joc es el nº2 de la llista. L'Oscar i jo desdel principi ens vam distanciar i en breu vam comprar ja un edifici gran. Al final vam quedar empatats a 36 punts.


Sobre El Grande:


Vam jugar amb l'ampliacio del mazo 6. Sense comentaris. Un joc excel.lemt. Va anar tot molt igualat fins al final, on l'Oscar es va distanciar uns 6 punts. La resta vam quedar practicment igualats. Lo millor va ser quan la Mònica va agafar la carta "Revolution", va desterrar el rei al Castell, i va triar al Grande de l'Oscar com a nou rei.


Proxima partida:

Començo a estar saturat de jugar sempre as mateixos jocs. Jo proposo canviar i fer un Caylus.