diumenge, 22 de novembre de 2009

22 Novembre. Partida al Caylus

Per fi!!
Despres de 26 mesos finalment hem retrovat el Caylus. A costat, però al final ahir ens vam decidir, i es que tenim forces jocs molt avandonats i aquest era un d'ells.

Resum del joc
Es sobre l'any 1289, on el rei de frança vol contruir un castell. Treballadors d'arreu arriben al poble Caylus per realitzar la construccio. Com que es necessita molta gent i recursos, el poble s'ha d'anar expendint i creixent a mesura que el castell va sent construit. Els mecanismes de joc son senzills. En ordre de torn, cada jugador posa un treballador a un edifici, o al castell, fins que tothom ha passat. Despres es recullen els treballadors, s'activen els edificis, i es construeix castell. El millor constructor aconseguiex favor reial, i seguim cap a una altre ronda. Hi ha 3 fases de puntuacio. Quan es fa la tercera s'acaba el joc. Qui te mes punts de victoria, mes prestigi, guanya la partida.

Pel que fa al joc es realment un eurogame heavy. Es un joc on has de gestionar recursos per construir, pero tambe diners per poder colocar treballadors. La complexitat recau en que has de calcular molt be els recursos i diners que conseguiras en cada ronda per no fallar i quedar-te sense algo que realment necessitis a l'hora de construir o puntuar. A part has de combinar aquests calculs amb la varietat de favors reals existent. Les ultimes rondes de la partida poden ser realment denses.
Sobre la partida:

Va durat 160 minuts que es lo normal pel joc. Va estar força igualada fins el ultim terç on em vaig distanciar al construir l'edifici mes gran que hi ha, el de 25 punts.Per mi la clau van ser 2 coses. La primea es que al inici de la tercera puntuacio, em vaig posar en la casella on et deixa colocar treballadors a cost 1 denario sempre, i ningu me'n va fer fora. Cap al final de la partida es molt important estar aqui doncs hi ha molts edificis bons on anar, i a cost 1 fa que posis molts treballadors. La segona clau es que, tambe a l'inici de la tercera puntuacio em vaig posar el primer de tirar, per tant em va ser posible tenir or i molt recursos. Nomes les 2 ultimes rondes em van treure d'aquest lloc. Es va veure clar que al joc ja i sabem jugar força be doncs tant l'Oscar, com la Monica, com jo vam poder construir edificis blaus, (l'Anna no degut a un complot que va haver-hi). Destacar que es molt important tenir edificis verds quan comença la tercera puntuacio, doncs es on comença a haver-hi or i aixi es poden fer els edificis blaus de prestigi. Al final: Anna64 , Monica 69, Oscar 79, Gerard 91
Anecdota:
La anecdota va ser quan el Oscar i la Monica van unir forces per moure el proboste i fastidiar una bona jugada de l'Anna. Fins aquell moment l'Anna anava força be, pero això la va ensorrar. Espero que no s'hagi enfadat.


A favor:
Si t'agraden els eurogames heavys aquest es el teu joc. No hi ha cap mena d'atzar. El millor, o el que està mes atent, guanya. El down time es baix (menys al final) i el mecanismes del joc i les instrucions son senzilles, amb el que jugar-hi es facil. Ara bé, jugar-hi bé no ho es pas. La partida va durar 160 minuts i no es fa llarga. Si l'Alta Tension o El Puerto Rico se't fan curts, amb poca gestio de recursos, aquest es el teu joc.
En contre:
El problema recau en la complexitat. Es un joc abstactre on mous cubs per lograr punts. Els cubs, encare que siguin menjar, fusta, perdra....mai penses en això, sino en cubs. L'unic que si que sembla que sigui un recurs es l'or. Aquesta complexitat fa que et passi les 2 hores i mitja del joc concentrat i parlant poc amb l'entorn. No es escacs pero si assembla. Aixo es el que no m'agrada. Per exemple, a un Alta Tension hi ha la fase de subasta on et piques i t'endeutes, al Grande surt la carta Revolution, complot,... i et fas un fart de riure, al Rail Road Tycoon et piques per una conexio i t'endeutes a base d'accions, al Catan negocies amb els altres per recursos, a l'Agricola et menges les ovelles, tens fills, mendigues......Tot aixo fa que aquests jocs tinguin una part divertida, de pique, d'interaccio amb els atres, de riure, que el Caylus no te. El caylus es un joc que el definiria con Eurogame heavy i serio.
Puntuacio:
Es un gran joc pero no el millor. Massa serio. Li poso un 9
Proxima partida
Seguiria recuperant joc avandonats, per exemple Mare Nostrum amb el canvi per 4 jugadors. I si no, un Through the Ages.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada