diumenge, 8 de març de 2009

Partida Through The Ages: A Story of civilization, 7 de Març 2009

Quina ressaca! Divendres fins les 03:00 jugant al Age of Empires III, i ahir dissabte per la nit, fins les 04:00 jugant al Through the Ages: A Story of civilization. I els peques aixecant-se a les 8:00 com sempre!

Per fi hem pogut jugar a un joc absolutament de Civilitzacions. El joc consisteix en passar 3 eres i a mesura que van passant anar millorant tecnologia, recursos, edificis, poder militar i cultura. Al final l'únic que compte es el marcador de cultura, guanya qui en té més. El joc en si a primera vista sembla molt complicat, de fet crec que l'Anna, la Mònica i jo, fins la 8na o 9na ronda ben bé no sabìem que havìem de fer. És clar que no es un joc per iniciar-se, has d'estar bastant posat per poder captar la seva dimensió. Pero un cop après, realment no te tanta complicació: simplificant necessites granges per tenir aliments per poder fer treballadors, i mines per poder fer pedra que es el que es necessita per poder fer edificis. A part has de millorar les tecnologies per poder fer creixer la civilització, augmentar el poder militar per que en cas d'agressio no perdis,millorar el gobern doncs et permetrà fer més accions i fer cultura que es el que al final decideix el guanyador. Així doncs la teva civilitzacio al llarg de la partida va millorant en : tecnologia, cultura, gobern i poder militar, i per fer-ho necessites treballadors, menjar i perdres. Lo important es fer creixer la civilització més o menys equilibradament , mai descuidant cap dels aspectes: Si no tens tecnologia seràs poc eficient i no podràs comprar tecnologies millors, si descuides el poder militar els contraris et poden agredir, si la teva forma de gobern no millora tindrás poques accions en cada ronda, i si no tens cultura no guanyaràs la partida.

Al final les puntuacions han estat: Anna 55, Gerard 75, Oscar 77, Mònica 97


Anecdotes de la partida d'avui:

 • L'Anna ha disminuit el seu poder militar a canvi de colonitzar un territori, degut a això jo li he fet una agressió robant-li 5 pedres, que m´han permès fer una opera. Després l'Òscar també l'ha agradit prenent-li menjar. La Mònica seguidament l'anava a agredir destruint-li 2 granges, però li ha fet llàstima i no ha jugat la carta (segur que si el cas hagués estat contra l'Òscar o contra mi no s'ho hauria pensat gens!).Durant les dues següents rondes s'ha vist obligada a millorar l'aspecte militar per evitar ser tan vulnerable .
 • L'Anna i jo no hem fet cas dels consells de l'Òscar i no hem comprat la tecnoligia Hierro quan ha sortit al taulell. Això a fet que sempre anessim curts de pedres, fent molt difícil fer construccions.

A favor:

 • La historia: Un joc ha d'anar explicant una historia a mesura que es va jugant. Aquest joc això o fa perfectament
 • El tema: les cartes encaixen perfectamnet amb la era del joc. Per exemple a la primera era hi ha liders com en Moises, tecnologies com el ferro i cultura com el teatro; a la segona hi ha liders com en Leonadro da Vinci, tecnologies com el regadio i cultura com la opera, i a la tercera era liders com l'Elvis Presley o en Wiston Curchil i tecnologies com Internet. I tot això amb unes 300 cartes.

En contre:

 • DownTime: potser es que era la primera partida pero el fet que cada jugador en el seu torn faci entre 5 i 6 accions diferent fa que tot plegat s'allargui massa.
 • Duració: en si no seria un problema doncs el joc es molt bo, pero amb el nostre grup gamer habiltual, una partida comença sobre les 22:30, i una duracio de 4 hores, sabent que l'endamá et llevaras a las 8:00 , fa que la cosa es compliqui. Per tant crec que la repetibilitat serà baixa.

Puntuacio: 9,7. Passa a ser per mi el millor joc (no se potser es la novetat però l'he trobat molt bo)

Joc per la propera partida: aquest o El Grande o Caylus.

Felicitacio especial per l'Òscar: El joc només està editat en anglès i ell s'ha currat la traducció, ha fet el taulell principal, els taulells individuals, ha comprat les fitxes.....i ha quedat super xulo. No sabries dir si es o no original. Llegiu el review on explica com ho ha fet.

2 comentaris:

 1. Només com a comentari ràpid, el joc jo només l'he imprès i montat. La traducció i maquetació de les cartes ha estat fet per l'usuari JGU de la bsk. Veure http://www.labsk.net/index.php?topic=17163.0

  ResponElimina
 2. Volia afegir el meu granet de sorra a la review que ha fet en Gerard.

  Sobre el joc:
  Crec que és un dels grans. Últimament estem jugant a jocs de molt alt nivell, del top de la BGG. Tot i estar acostumats a provar jocs molt ben puntuat, l'experiència de jugar a aquest ha estat genial.

  Per evolucionar la teva civilització hi ha 8 factors que has de tenir en compte y no descuidar-ne cap: menjar, recursos, tecnologia, força militar, cultura, felicitat, accions civils i accions militars.

  Si tens poc menjar, no podràs posar més unitats a treballar. Si tens pocs recursos no podràs fer edificis. Amb poca tecnologia no evolucionaràs. Sense força miliar perdràs possibles colònies, les cartes d'event et perjudicaran i potser ets víctima d'agressions. La cultura és l'objectiu del joc. Sense felicitat, no podràs ubicar treballadors. Amb poques accions civils i/o militars podràs fer poques coses.

  En definitiva, si vols que la teva civilització prosperi necessites tenir tots aquests factors una mica equilibrats.

  La partida crec que va funcionar força bé.
  Els problemes més greus van ser:
  1) vam començar molt tard i la partida va durar molt
  2) vam estar molta estona preparant el taulell i explicant regles. Un cop enteses no són complicades, però hi ha molts conceptes a aclarar. Molts tipus de carta diferent.
  3) gairebé tots estavem força cansats i adormits. Això de tenir nens fa que no aguantem massa per la nit. Això també va fer que augmentés el downtime, ja que no preparaves el torn mentre no et tocava.
  4) va acabar a les 4.
  5) Downtime, downtime, downtime.... a les regles ja diu que un cop un jugador ha fet el torn, que el següent comenci a fer el seu mentre el que l’ha acabat actualitza tots els seus marcadors, produeix i agafa les cartes militars. Bona part de la partida no fèiem això amb lo que cada torn s’allargava més.

  Coses bones:
  1) el joc en general és molt complert
  2) realment tens la sensació d'estar creant una civilització.
  3) per ser un joc tant gran, les regles no són tant complicades com les d'un wargame.
  4) duració: diuen que el joc complert dura una hora per persona. Nosaltres vam estar 4 hores pel joc avançat (que no fa la era III). Per mi si realment estem 4 hores pel joc complert, no trobo que aquesta duració sigui una cosa dolenta. L’únic que fa és que sigui menys rejugable ja que si comences molt tard, fa pal posar-se a jugar a un joc de 4 hores.

  Com a anècdota, al llarg de la partida de puntuació estava sempre primer la Mònica, i en el pelotón, el gerard, l'anna i jo. Cap al final de l'era II, el Gerard i la Mònica guanyaven 10 punts de cultura per ronda mentre que l'Anna en guanyava dos punts l’Anna i jo quatre, amb lo que els dos primers es van anar distanciant de nosaltres.
  La sorpresa va ser que a l'acabar vam executar les 4 cartes d'event de l'era III (jugavem al joc avançat, no al complert). Es van repartir molts punts de cultura segons les meravelles, menjar, nivell d'edificis i tecnologia, que ningú de nosaltres tenia controlats i va fer que avancés molts punts de cop posant-me en segona posició només 2 punts per sobre el Gerard :)

  També, l'anècdota que comenta el Gerard sobre l'Anna va estar molt bé. L’Anna va perdre tot el poder militar per una colònia. Va ser molt divertida la reacció del Gerard, meva i de la Mònica. El Gerard agredint-la a sac. Jo una ronda un inofensiu pillatge on li vaig prendre un menjar, i la Mònica que li fa un atac, veu que serà devastador i es desdiu de l'atac per no enfonsar-la del tot.

  A la següent partida proposaré una regla opcional que surt a les instruccions oficials per no abusar dels febles, i és que una civilització només pugui rebre una agressió per ronda.

  Puntuació: 9.1. No li he donat el 10, només pel problema del downtime que espero poder solventar a la següent partida. Si a la propera hi ha downtime, es quedarà a la tercera posició del ranking per darrera del railroad tycoon i l'agricola. Si en canvi la partida es fa més amena, li adjudicaré el 10 passant a la primera posició del podium.

  ResponElimina