dimecres, 18 de novembre del 2009

Partida Le Havre a l'Urpi

Divendres el Gerard i jo vam anar a l’Urpi a trobar-nos amb la gent de l’associació Tonelada Mètrica. Com cada 15 dies, vam rebre la convocatòria i veient els jocs que portarien aquesta vegada (Le Havre), ens vam animar a assistir-hi.

El lloc està molt bé, tenen un acord amb l’Urpi per utilitzar el pis de dalt on hi ha tot de taules que van de perles per fer partides.

Quan vam arribar hi havia 4 persones fent un Opera, el Genís estava lliure i vam decidir fer una partida al Le Havre. Abans de començar se’ns van unir dos jugadors més, el Bernat i l’Anna.


El Le Havre l’ha fet el mateix dissenyador que ha fet l’Agricola, l’Uwe Rosenberg (ja té mèrit fer dos jocs i que estiguin a les posicions 1 i 6 respectivament de la BGG). És bastant.... no.... molt més dens que l’Agricola. En comptes dels 7 o 8 tipus de producte de l’Agricola (blat, vegetals, ovelles.....) al Le Havre en tens 8 en estat bàsic i 8 en estat processat, és a dir: 16.

Té similituds amb el Caylus, com per exemple que un jugador compra edificis i els altres els poden utilitzar donant certs bonus al seu propietari.

Altres punts interessants del joc:
Els edificis, que són la gràcia del joc: N’hi ha la tira i donen recursos, els transformen, serveixen per crear altres edificis/vaixells, per aconseguir diners, etc.
Que un torn tingui 7 rondes. Així, sigui quin sigui el nombre de jugadors, hi haurà jugadors que faran més rondes que altres en un torn.
Cada partida és diferent. Els edificis es barregen en tres piles i s’ordenen. Apareixen alguns edificis especials, i els recursos disponibles en les 7 rondes també és aleatori.

Vam jugar 5 a la versió extesa del joc. Vam començar a les 22:15 aproximadament i a les 1:15 vam plegar ja que veiem que no acabaríem. Anàvem pel torn 18 de 20. Crec que per 4 jugadors serà millor i més ràpid que amb 5. Per exemple, sent 5 jugadors cada torn només 2 persones fan 2 rondes i els altres 3 una ronda, en canvi sent 4 jugadors, només 1 fará una ronda cada torn i la resta 2 rondes.

La gràcia del joc està en anar comprant, construint i utilitzant edificis, adquirint recursos, fer vaixells, i cada 7 rondes (no torns), fer una “collita” similar a la que es fa a l’Agricola. Després de 20 torns (per 5 jugadors), qui té més punts de victòria guanya.

A mi en particular el joc em va encantar. Tot i no haver acabat la partida, ja l’he puntuat directament amb un 10 a l’espera de la següent partida (ara mateix només el Le Havre i el Railroad Tycoon tenen un 10).

És millor el Le Havre que l’Agricola perquè:

  • Hi ha molta interacció entre els jugadors a diferencia de l’Agricola que és com un solitari
  • Hi ha més varietat. Molts edificis, el doble de recursos (comptant la part processada), torns assimètrics
L’Agricola és millor perquè:
  • Tens la sensació de construir la teva granja. En el Le Havre en canvi compres edificis, però només són cartes i no unes valles, vaques, etc. Els components són millors els de l’Agricola


1 comentari:

  1. Hola oscar
    La veritat es que el joc te potencial. Jo encare no podria puntuar-lo , doncs amb la primera partida es dificil acabar de veure be com funciona tot el joc, pero segur que la puntuacio es de 9 cap amunt.
    Passa directamet a la wish list, i espero que per reis algu tel porti

    ResponElimina